Készpénzmentes fesztivál! Mit jelent ez?

Szerző: admin | 2019-06-26 11:54

Készpénzmentes fesztivál! Mit jelent ez?

Sokan talán még mindig idegenkednek ettől a fizetési módtól, pedig sokkal gyorsabb és használhatóbb, mint bármi más. Nincs pénzváltási probléma, senki nem ad vissza rosszul és az apró sem húzza le a zsebét. A fesztiválokon bevezetett kártyás fizetési rendszer az utóbbi évek tehát egyik legjobb találmánya. Jó a pultosoknak, a kereskedőnek és a jó a vásárlónak is, mert gyors, egyszerű, nem kell aprópénzzel vacakolni, és ha elveszik, akkor is csak a kártyának annyi, ha regisztrálva volt, a rajta lévő pénz megmarad. Ráadásul a Festipay rendszerek simán működnek a saját Pay Pass típusú bankkártyánkat használva is.

Fesztiválunk készpénzmentes, azaz egy kártyával tud fizetni mindenért, amit aztán visszaválthat, - vagy használhatja saját értős bankkártyáját is.

Sokan még mindig idegenkednek ettől a fizetési módtól, pedig sokkal gyorsabb és használhatóbb, mint bármi más. Nincs pénzváltási probléma, senki nem ad vissza rosszul és az apró sem húzza le a zsebét. A fesztiválokon bevezetett kártyás fizetési rendszer az utóbbi évek tehát egyik legjobb találmánya. Jó a pultosoknak, a kereskedőnek és a jó a vásárlónak is, mert gyors, egyszerű, nem kell aprópénzzel vacakolni, és ha elveszik, akkor is csak a kártyának annyi, ha regisztrálva volt, a rajta lévő pénz megmarad. Ráadásul a Festipay rendszerek simán működnek a saját Pay Pass típusú bankkártyánkat használva is.

A Festipay kártya egy prepaid alapú bankkártya, amelyet a rendezvények kezdetekor lehet igényelni a kihelyezett pontokon, majd feltölteni tetszőleges mennyiségű összeggel (2000 Ft — 290 000 Ft között). Ezután már úgy működik, mint egy „PayPass” technológiával ellátott hétköznapi bankkártya, az értékesítési egységekben megtalálható POS terminálokhoz kell csak érinteni és a fizetési tranzakció 2–5 másodperc alatt meg is történik. 

Az elmúlt évek számadatai szerint az üzletág dinamikusan fejlődik, az érintésmentes tranzakciók száma fesztiválkörnyezetben az indulás után 3 év alatt már 2016-ra közel 10 millióra nőtt (illetve 2015 óta egy év alatt megduplázódott a Festipay kártyás fesztiválok száma) Mi az oka a prepaid alapú fizetési módszer egyre nagyobb népszerűségének a fesztiválokon?A rendszer ma már PAY PASS alapú (érintős) BANKKÁRTYÁKAT is kezel, így a fizetéshez nem muszáj Festipay kártyát kiváltani a saját bankkártyánkkal is fizethetünk. 

A fentebb bemutatott technológiának számtalan előnye létezik, mind a hétköznapi használatban, mind fesztiválkörnyezetben. A prepaid kártyák esetében nincs szerződéskötési kötelezettség, nem kell számlát nyitni, tehát igénylése is meglehetősen egyszerű, valamint az anonimitás is biztosított. A hazai fesztiválokon a letéti díj mindössze 500 Ft, amelyet a kártya visszaváltásakor visszakapnak az ügyfelek. A kártyát fel lehet tölteni készpénzzel és bankkártyáról is, ha az utóbbi megoldást választjuk, akkor 200 Ft kényelmi díjat számítanak fel, de ez is relatíve alacsony összegnek számít. A külföldi vendégek sok időt megtakaríthatnak, hiszen ugyanúgy, mint a bankkártyáknál nem szükséges külön pénzváltás a kártyás feltöltés lehetőségének köszönhetően.

A fizetési idő összességében akár ötödére is csökkenhet a készpénzes megoldáshoz képest, kutatások szerint az utóbbi 20–25 másodpercet vesz igénybe, míg az érintésmentes tranzakció 2–5 másodperc alatt lebonyolítható, illetve könnyen kezelhető a fizetési felület a vevő és az eladó számára is.

Jelenleg borravalót úgy tud adni egy-egy vendég, hogy az értékesítést támogató rendszeren megjelenik egy ablak, amelyen az alapból automatikusa 10% szervízdíjhoz képest ki lehet választani a kívánt mértéket.